icon phone phone_action +(40) 745 270 642 Incepe un proiect

6 motive pentru care designerii ar trebui sa stie programare

line graphic
triangle graphic
6 motive pentru care designerii ar trebui sa stie programare

Marea majoritate a web designerilor nu cunosc nici un limbaj de programare, pe de o parte e firesc acest lucru deoarece designul e un proces separat de programare. De ce ar trebui noi, ca web designeri, sa stim si putina programare? Pentru ca daca am sti si programare, atunci am fi designeri mai buni. In continuare voi intocmi o lista cuprinsa din 6 factori care ne-ar ajuta pe noi ca designeri sa devenim mai buni in ceea ce facem daca am cunoaste un limbaj de programare.

1. Un cod HTML mai curat. Am lucrat si cunosc multi designeri care au constinte minime de programare, si care la nevoie, ori apeleaza la programatori pentru a le transforma imaginea in website ori la software-uri care fac acest lucru partial automat, programe precum Frontpage, DreamWeaver sau SiteGrinder. Desi aceste programe devin din ce in ce mai bune, nu se compara cu un cod sursa creat de mainile unei persoane ce cunoaste programare.

Stiind cum sa scrii codul unui website de unul singur te va face o persoana dorita de multe agentii de web design, avand capacitatea de a realiza de la zero un website, cu siguranta si tu vei avea beneficii. Cu cat cunosti mai multe lucruri despre mediul in care lucrezi cu atat vei fi mai bun.

2. O mai buna optimizare SEO. Cand vorbim despre programare, ar trebui sa mentionam si aspectul optimizarii SEO. Daca pe langa web design stim si programare, putem crea codul sursa tinand cont de anumiti factori de Optimizare SEO, care ar ajuta website-ul, putem sti unde si cum sa folosim H-urie, putem realiza o structura a site-ului care sa placa motoarelor de cautare, putem de asemenea optimiza imaginile pentru o mai buna vitea de incarcare, cate si mai cate. Daca esti capabil sa codezi un website de unul singur, poti de asemenea sa treci in CV faptul ca realizezi website-uri optimizate pentru motoarele de cautare. Lucru de pe urma caruia ai avea numai de castigat.

3. Un cod HTML mai curat+O mai buna optimizare SEO= O mai buna accesibilitate. Una din atributiile unui web designer este de a prezenta informatia intr-o maniera cat mai clara si mai coerenta, iar asta nu se rezuma numai la elementele vizuale. Desi poate nu stiati, sunt si multe persoane ce sufera de anumite handicapuri, care navigheaza. Iar o persoana ce are probleme cu vederea cu siguranta nu va fi influentata de imaginile prezente pe website. Majoritatea site-urilor guvernamentale si educationale tin cont de accesibilitate, lucru care in ochii motoarelor de cautare este foarte benefic. Cu cat mai multi vizitatori atragi spre site-ul tau cu atat mai multe sanse ai sa-ti indeplinesti scopul, oricare ar fi el.

4. Am putea tine cont mai mult de ce-si doresc vzitatorii. Designerii fiind persoane ce actioneaza bazandu-se mai mult pe emisfera dreapta, creativitatea fiind un atuu, stiind sa programam putem da importanta si altor factori determinanti in acapararea vizitatorilor. Designul si crearea unui website pot fi vazute ca arta, dupa cum bine stim motto-ul celor de la WordPress este Code is Poetry, lucru ce ii pune pe dezvoltatorii web intr-o lumina buna. Invatand sa programam ni se deschid anumite portite care ne fac sa gandim logic, sa vedem un website per ansamblu, nu numai din punctul unui web designer si, cine stie, poate ne imbunatateste si abilitatile in domeniul matematicii.

5. O mai buna comunicare. In momentul de fata, daca nu avem legatura cu domeniul programarii web, ne pierdem usor in termenii ce-i folosesc acestia, deoarece nu suntem obisnuiti cu tot felul de prescurtari si jargoane folosite de programatori. Fiind capabil sa faci parte la o discutie in echipa programatorilor, te vei putea face mai usor inteles de catre ceilalti programatori sau chiar de catre managerul proiectului.

6. Un mai bun web design. Poti fi un designer foarte bun cunoscand criteriile de baza in web design, cum ar fi tipografia, teoria culorilor, compozitia, aranjarea elementelor in pagina, insa daca vrei sa excelezi in web design, chiar este indicat sa ai si cunostinte de programare. Vei vedea realizarea site-ului per ansamblu, nu numai din punctul de vedere al unui designer, vei tine cont de cum vei aranja elementele in pagina si cum acestea vor fi afisate.

Tu unde te incadrezi? Esti un designer ce stie si programare? Ar trebui designerii sa stie si programare, ar fi benefic pentru ei?

Vrei un website?

Cere o cotatie

Vrei sa discutam?

Contacteaza-ne