Din moment ce citesti acest articol inseamna ca ti-a trecut macar o singura data prin minte sa te apuci de freelancing, asta, pentru ca poate ai auzit de anumite persoane ce au un trai decent lucrand ca freelance designeri.
Nu e nimic rau in a lucra la o firma de web design, cum nu e nici nimic rau in a lucra pe cont propriu, insa este o alegere pe care fiecare designer sau programator trebuie sa o faca.
In continuare voi lista 15 motive pentru care nu ar trebuis a lucrezi ca freelancer:
1. Crezi va fi un job mai usor decat daca ai lucra la o agentie
Multi designeri considera ca jobul de freelancer va fi mai usor decat actualul job de web designer la o agentie web. Asta pentru ca isi vor alege singuri ce proiecte doresc, nu vor avea un sef sau coleg cu care sa se contrazica si vor putea sa-si stabileasca singuri intervalul de lucru. Dar multi freelanceri, la primul proiect s-ar putea simti depasiti, iar cum acum nu mai au colegi cu care sa se sfatuiasca si sa colaboreze exista o mare posibilitate sa se blocheze la respectivul proiect.
Tot sunt cliencti cu care trebuie sa te confrunti, avand diverse asteptari. Iar faptu ca-ti poti stabili tu orele de munca, de fapt se rezuma la momentul in care vei incepe cele 16 ore de munca pe zi.
2. Nu ai destula experienta
Multi designeri nu stapanesc bine si programarea sau optimizarea SEO, iar majoritatea clientilor doresc website-uri complete si nu doar procesul de web design, iar asta inseamna ca va fi destul de greu sa iti gasesti clienti.
3. Nu ai spirit de intreprinzator
Ca freelance designer, nu te ocupi doar de web design, trebuie de asemenea sa stapanesti bine negocierea si trebuie sa iti gasesti clienti – si nu cred ca vei avea pe nimeni in preajma sa se ocupe de facturi, marketing, promovare – deci tot tu vei face si aceste treburi.
4. Crezi ca vei face mai multi bani
Multi cred ca trecand de la munca la agentie la cea de freelancer le va aduce mai multi bani. Pe de o parte este adevarat, fiindca nu vei mai fi nevoit sa imparti banii de pe un proiect si cu angajatii, dar pe de alta parte trebuie sa platesti taxe la stat, trebuie sa oferi factura clientilor, iar factura la energie electrica va creste. Sa nu mai spun ca vei avea nevoie de birou nou, la un moment dat va trebui sa iti imbunatatesti computerul, eventual chiar trebuie sa cumperi licente pentru anumite programe, software-uri. Hmm, oare chiar vei face mai multi bani?
5. Auto-disciplina
Daca nu ai o vointa si un caracter de fier care sa te faca sa delimitezi distractia de munca, nu vei reusi ca freelancer. Tocmai faptul ca ai libertatea de a-ti stabili tu orele la care lucrezi, te va face sa amani munca.
6. Nu-ti iubesti munca
Prin sondaje recent realizate, majoritatea populatiei nu-si iubeste serviciul. Nu se trezesc dimineata bine dispusi sa mearga la lucru. Insa totusi merg la servici fiindca au nevoie de bani pentru a-si intretine familia sau nevoile. Motivele pentru care multi nu-si iubesc serviciul pot fi diverse, fie ca nu apreciaza colectivul, fie ca pur si simplu nu le place ceea ce fac.
Daca nu iti place ceea ce faci, cu siguranta nu iti va placea nici daca vei munci de acasa. Sa muncesti ca freelancer nu e tocmai usor, daca deja te chinui sa te motivezi pentru a finaliza proiectele, te vei chinui si mai mult lucrand ca freelancer, fiindca nu vei mai avea nici un coleg care sa te impinga din spate.
7. Nu vrei sa ai de-a face cu clientii
Lucrand intr-o agentie de web design, ai observat ca sunt o multime de clienti morocanosi care-si schimb ideile de la o zi la alta cu privire la proiectul lor. Poate nu e mediul de lucru atat de rau cat sunt clientii. Cand lucrezi ca freelancer vei avea de a face cu clientii. Nu te apuca de freelancing daca vrei sa scapi de comunicarea cu clientii!
8. Nu vei avea vacante platite
Ca freelancer, cand iti iei concediu inseamna ca nu vei mai lua proiecte, iar asta inseamna ca nu vei mai primi bani in peroada respectiva. Ca angajat la o agentie web, vei beneficia de minim 20 de zile pe an de concediu platit. Daca stai sa analizezi putin ar insemna o luna in care vei fi platit indiferent daca muncesti sau nu.
9. Nu-ti place sa stai singur
Frelancing-ul este o meserie singuratica. In cele mai multe cazuri nu-ti vei intalni clientii in persoana, ci vei purta discutii online sau telefonice. Nu ai colegi alaturi si probabil vei sta inchis in casa o mare parte din zi.
Meseria de freelance designer nu este pentru oricine – si nu este nimic rau in asta. Pentru unii, freelancing-ul este un vis devenit realitate, insa pentru altii poate fi o condamnare la inchisoare. Depinde de tine, ce fel de persoana esti si daca ti s-ar potrivi alegerea freelancing-ului, insa inainte de a lua vreo decizie, asigura-te ca te-a gandit la toate aspectele ce-ti vor influenta viata.