icon phone phone_action +(40) 745 270 642 Incepe un proiect

Psihologia userului in web development

line graphic
triangle graphic
Psihologia userului in web development

Ca principiu de baza in web development sta studiul interactiunii user – site web. Modul in care va reactiona un user la accesarea unui site trebuie anticipat, astfel incat procesul de web development  sa fie tintit si eficient.

Psihologia userului a fost tot mai mult studiata in ultimii ani, mecanismele sale fiind de baza in aplicarea strategiilor de marketing in web development. Modul in care gandeste un utilizator de internet in momentul in care face o cautare, in momentul in care acceseaza un site, toate sunt baza unor noi stiinte si metode ca Optimizare SEO (Search Engine Optimization) si SEM (Search Engine Marketing).

In primul rand, oamenii cauta distractie si relaxare. Cand acceseaza un site isi propun sa-si rezolve necesitatile rapid si fara a li se solicita prea multe eforturi de orice natura (de exemplu, efortul vizual cauzat de un scris ilizibil, efortul fizic determinat de un meniu greu de accesat). De aceea, in procesul de web development se cauta metode de abordare emotionala a userului, distrandu-l efectiv cu anumite aplicatii sau functionalitati ale paginilor web, atragandu-i atentia prin interactivitatea elementelor.

O metoda eficienta este aceea de a-l face pe user sa se simta ca acasa. Mesajele personalizate de genul: “Bine ai revenit, Popescu!”, care au in subsidiar colectarea prealabila a cator mai multe informatii despre persoana userului si despre locatia in care se afla, il fac sa se simta unic, sa simta ca situl ii este dedicat si i se adreseaza in totalitate.

O alta caracteristica in psihologia utilizatorului de internet este ca isi doreste mereu sa ii fie confirmate calitatile intelectuale, vrea mereu sa creada ca a descoperit ceva. Prin urmare, un site greu de manipulat, chiar daca foloseste tehnici inovatoare de web development, care nu sunt la indemana oricui, vor rani orgoliul oricarei persoane care nu ii poate descoperi secretele. De asemenea, un mesaj exprimat textual printr-un limbaj pompos, greoi sau specializat ii va crea frustrari asa cum si un limbaj adecvat copiilor il vor face pe un om matur sa paraseasca pagina web, nemultumit ca procesul de comunicare nu se regaseste la acelasi nivel cu capacitatile sale cognitive.

La implementarea unor noi tehnici si aplicatii de web development trebuie luat in considerare faptul ca putine persoane care navigheaza in spatiul virtual sunt dispuse sa invete lucruri prea complicate sau minutioase, acest lucru intamplandu-se doar cand userul chiar isi doreste sa invete (ex. un utilizator care vrea sa invete un limbaj de programare va cauta singur solutii si situri care sa il ajute). Rabdarea utilizatorilor este pusa la incercarea de procese prea complicate care sa duca la scopul pe care si l-au propus. De exemplu, o persoana care vrea sa cumpere ceva va renunta daca trebuie sa treaca prin nenumarate etape de confirmare a datelor si detaliilor achizitiei.

Concluzia e ca intraga procedura de web development trebuie sa tina cont de reactiile utilizatorilor de internet la anumite conditii.

Vrei un website?

Cere o cotatie

Vrei sa discutam?

Contacteaza-ne