icon phone phone_action +(40) 745 270 642 Incepe un proiect

Web development in functie de varsta userilor – partea 1

line graphic
triangle graphic
Web development in functie de varsta userilor – partea 1

Procesul de web development este structurat si adaptat inclusiv categoriilor de varsta in care se incadreaza publicul-tinta. Un profesionist in web development  tine cont de userul caruia i se va adresa situl, de nivelul de cultura si categoria de varsta a acestuia.

Multi dezvoltatori de  site-uri sustin ca procesul de web development pe care il urmeaza vizeaza universalitatea lor, asta insemnand ca reusesc sa se adreseze aproximativ tuturor categoriilor de varsta, respectand  in acelasi timp diferite culturi, diferite obiceiuri ale tarilor din puncte opuse ale Globului si acoperind necesitatile unor useri cu aptitudini mai mult sau mai putin dezvoltate in navigarea online.

Totusi, e greu ca un singur website sa se adreseze si copiilor, dar si batranilor, spre exemplu. Se diferentiaza atat abordarea din punct de vedere al designului interfetei – utilizator cat si la nivel de web development, de accesibilitate si uzabilitate.

De exemplu, daca cei mici au totusi abilitati din ce in ce mai bine conturate in folosirea unui calculator si in navigarea internetului, majoritatea persoanele varstnice n-a avut nici ocazia si, probabil, nici interesul de a mai afla la ce nivel de evolutie a ajuns tehnica moderna. Pe de alta parte, un design adaptat copiilor va miza pe o abundenta de culori, personaje, elemente dinamice care imprima veselie si starnesc spiritul ludic, pe cand unul destinat adultilor (luand ca exemplu chiar un site exclusiv destinat adultilor) va aduce in scena o cu totul alta gama coloristica (rosu, negru) si va folosi imagini care sa incite si sa straneasca un alt gen de curiozitate.

Actiunea de web development cu scopul de a crea pagini web pentru copii trebuie sa ia in calcul, de exemplu, pe langa un design atractiv, faptul ca cei mici nu au aceeasi dexteritate in folosirea perifericelor ca si un adult. De asemenea, nu au nici aceeasi capacitate de a intelege erorile aparute in functionalul unui site si nici rabdarea de a gasi o solutie. Sunt inutile reclamele inadecvate, dar sunt extrem de apreciate sunetele, animatiile si elementele dinamice.

Adolescentii deja depasesc bariera unor abilitati reduse in manevrarea componentelor de hardware si au devenit in ultimii ani principalii utilizatori ai internetului, fiind foarte interesati de artistii favoriti, de filme si mai ales de mediile de socializare virtuala care, pentru multi, au constituit surse de prieteni din toate zonele pamantului, inlocuind, din pacate, prietenii reali. Pentru ei procesul de web development ia un alt aspect, designul devenind mai matur, fara a pune accent major pe text ci mai mult pe partea grafica. Sunt totusi susceptibili la reclame agresive si necesita o atentie sporita la siguranta intrucat sunt usor de manipulat de catre persoane rau-voitoare. Un aspect pozitiv este ca sunt foarte deschisi si receptivi la noile tehnologii si aplicatii web.

Vrei un website?

Cere o cotatie

Vrei sa discutam?

Contacteaza-ne