icon phone phone_action +(40) 745 270 642 Incepe un proiect

Echilibrul vizual in web design

line graphic
triangle graphic
Echilibrul vizual in web design

Un web design de calitate se construieste prin echilibrarea elementelor sale vizuale. Echilibrul unui web design este o trasatura definitorie a personalitatii siteului si ii pune in valoare continutul.

Armonia este tinta oricarui web design elaborat, aceasta obtinandu-se printr-o echilibrare a continutului (prin organizarea eficienta a lui) cu elementele vizuale. Daca nu se reuseste aceasta echilibrare, site-ul va parea ori greoi, ori mult prea gol, ori pur si simplu dezorganizat, urmarea principala si nedorita fiind indepartarea userului sau a clientului de pe site pentru ca ori nu-i trezeste interesul, ori face continutul greu de urmarit si ascunde scopul real al paginii.

Elementele vizuale constitutive ale unui layout, in functie de culoare, dimensiuni, tipul de font ales sau expresivitate artistica, au o anumita greutate, un anumit impact, dau zonei in care sunt pozitionate un grad mai mic sau mai mare de incarcare. Asezarea lor judicioasa va crea armonie si un aspect  echilibrat per ansamblu, cu un efect mult imbunatatit asupra celui care il vizualizeaza, punand in valoare informatia care se propune a fi transmisa catre utilizator.

In web design s-au definit mai multe moduri de obtinere a acestui echilibru, dar se remarca in mod special organizarea simetrica a layoutului sau asimetrica, bazata pe dispunerea punctelor cu greutate a designului in functie de anumite axe sau de centrul paginii, ori aparent aleatoriu. Profilul site-ului sau experienta creatorului va decide tipul de aranjare potrivit pentru ca informatia sa fie valorificata la maximum.

Organizarea simetrica vizeaza elemente grafice sau de continut asemanatoare, de dimensiuni, proportii si caracteristici cromatice comparabile, care vor fi asezate simetric fata de un ax central sau un punct al paginii. Se pot aseza in simetrie orizontala, in care, de obicei, continutul este centrat sau impartit pe coloane, si acestea simetrice fata de un ax central; mai pot fi organizate dupa o simetrie bilaterala, in functie de mai multe axe definite, sau in jurul unui punct central, ducand la o dispozitie radiala a contentului. Oricare din aceste tipologii se utilizeaza in prezentele virtuale ale firmelor sau siturilor de socializare, fiind adaptabile diverselor tipuri de pagini web.

Sistematizarea asimetrica e mai mult un concept bazat pe abstractizare, obiectele de interes parand total diferite ca expresivitate, culoare, dimensiuni, dar fiind in asa fel structurate, pozitionate incat nici o sectiune a paginii sa nu para mai putin importanta decat alta. Dovada ca organizarea de acest tip este utila se obtine atunci cand, daca unul din elementele unui ansamblu echilibrat dispare, va parea neterminat sau haotic. Asimetria este des intalnita in layout-urile siturilor mai moderne pentru ca are ca baza, dar si ca efect, crearea de contraste puternice care confera un impact vizual major asupra ochiului userului de internet. Or, daca impresia creata de aspect este eficienta, atentia vizitatorului va fi automat atrasa catre continutul paginii, sansele ca situl sa obtina efectul dorit crescand exponential

Vrei un website?

Cere o cotatie

Vrei sa discutam?

Contacteaza-ne