icon phone phone_action +(40) 745 270 642 Incepe un proiect

Estetica versus uzabilitate in web site design

line graphic
triangle graphic
Estetica versus uzabilitate in web site design

In web site design fiecare principiu si element isi are rolul propriu intr-un ansamblu unitar. Fiecare specialist in web site design considera ca ceea ce face el (design, dezvoltare, optimizare pentru motoare de cautare, optimizare pentru accesibilitate, studiul uzabilitatii) este ceea ce conduce la succesul unui site. De fapt, toate aceste metode converg spre un tel comun si creeaza rezultatul final, optim.

Un specialist designer va jura ca estetica este partea care da tot farmecul unei pagini web. In fond, cand un user acceseaza o adresa, primul impact asupra lui este cel la nivel vizual. De cele mai multe ori daca grafica ii repugna nu va mai avea rabdare sa caute o informatie, probabil utila si interesanta, pe acel site.

Aspectul estetic in web site design este cel care fascineaza userul, care il atrage prin culoare, prin impozanta imaginilor sau prin maiestria grafica a elementelor de decor. In tehnicile mai noi si mai avansate se folosesc nenumarate elemente interactive, dinamice, se mizeaza pe tridimensionalitate si miscare. Ce se intampla insa in momentul in care userul realizeaza ca nu stie cum sa foloseasca situl?

Aici revenim la conceptul de uzabilitate in web site design care studiaza modul in care utilizatorul interactioneaza cu pagina web, facand-o accesibila din punct de vedere al navigarii. In plus, se pune accent pe reducerea timpului in care vizitatorul scaneaza pagina in cautarea informatiei urmarite, pe ususrinta de accesa butoanele de meniu, de a lectura textul. Se impune o structurare a elementelor paginii ierarhic, in functie de importanta. Acestea trebuie sa fie evidentiate (titluri cu caractere si culori diferite, articole si sectiuni bine pozitionate si delimitate in pagina, meniul de navigare in pozitie superioara, clar si concis, bine aranjat, linkul catre pagina de contact pus in valoare).

Tot conceptul de uzabilitate in web design evalueaza numai interactiunea user – interfata pagina web si urmareste sa-i faca acestuia navigarea tot mai usoara, as creeze o experienta relaxanta si atractiva.

Nici estetica si nici uzabilitatea nu pot conferi o calitate optima a unui site fara a conlucra. Uzabilitatea depinde de partea vizuala pentru ca nu se poate crea un site atractiv doar oferind usurinta in navigare sau in perceperea informatiilor, ci tot scheletul trebuie imbracat intr-o prezentare placuta ochiului, care pune in evidenta elementele importante si marcheaza sectiunile de inalt interes pentru user. De cealalta parte, o pagina perfecta din punct de vedere vizual, dar imposibil de manevrat va duce la blocarea intentiilor bune ale vizitatorului si indepartarea lui inspre websiturile concurente.

Pentru ca se studiaza tot mai mult aceste probleme, se observa o imbunatatire a calitatii siturilor realizate de profesionisti, astfel ca userului i se creaza impresia ca, ajungand pe situl pe care il cauta, se simte “ca acasa”.

Vrei un website?

Cere o cotatie

Vrei sa discutam?

Contacteaza-ne