icon phone phone_action +(40) 745 270 642 Incepe un proiect

Elementele de web site design

line graphic
triangle graphic
Elementele de web site design

Un web site design are la baza o insiruire de elemente primordiale. Elementele de baza in web site design sunt, in mare, aceleasi ca pentru toate ramurile care deriva din design.

Cel mai mic, dar sursa tuturor celorlalte elemente, este punctul. Acesta este definit prin pozitia sa, dar nu poate fi extins. Ocupa un singur spatiu, fara a putea avea alte caracteristici. Are totusi o importanta capitala in web site design intrucat sta la baza tuturor celorlalte elemente. Liniile, obiectele, formele, toate sunt inlantuiri de puncte aranjate intr-un anumit mod.

Linia este o inlantuire pe o singura directie a mai multor puncte. Este utilizata pentru realizarea contururilor si formelor in web site design. Simbolizeaza continuitate si pot avea diferite forme (drepte, curbe, zig-zag) si diferite grosimi, in functie de rolul pe care il au in ansamblul designului.

Formele iau nastere prin asocierea mai multor linii si, implicit, a punctelor constitutive, ducand la conturarea obiectelor ( cu caracter tridimensional). Sunt caracterizate printr-un contur inchis si ocupa un spatiu bine definit in desen. Formele de baza sunt bidimensionale si sunt reprezentate de cerc, patrat si triunghi, din modificarea  dimensiunilor acestora si prin combinarea lor rezultand forme si obiecte tridimensionale, avand legatura cu realitatea sau fiind pur abstracte.

Texturile constituie elemente importante in website design, fiind atribute ale suprafetelor, conferindu-le obiectelor desenate caracteristici realiste. Acestea sunt practic “materialele” din care sunt confectionate structurile. Au o componenta vizuala (ex. o textura in dungi), dar si una tactila ( un material care imprima rugozitate sau netezime, spre exemplu).

Culoarea este esentiala pentru conturarea unui design atractiv si, mai ales, o combinatie adecvata de tonuri si nuante poate duce la spatialitate, tridimensionalitate, perspectiva si volum. Se utilizeaza o paleta larga de culori si nuante ale acestora, in zilele noastre in combinatii explozive si neasteptate, toate pentru a atrage ochiul utilizatorului, pentru a conferi miscare, volum si ideea de spatiu.

Se folosesc culorile pe baza legaturilor intre ele, alegandu-se astfel culori complementare, care contrasteaza si se pun in valoare reciproc, culori-analog, o serie de tonuri si nuante ale aceleeasi culori, sau triade de culori, toate avand rolul de a potenta designul si de a valorifica continutul paginii web.

Toate aceste elemente sunt eficiente impreuna, printr-o imbinarea armonioasa a lor, in functie de efectul care se doreste a fi redat, si sunt guvernate de legile, conceptele si limitarile din website design .

Fonturile au un impact major asupra designului, iar in ultimii ani s-a pus atat de mare accent pe ele incat s-a dezvoltat o adevarata arta a lor (typography), mediul virtual fiind intesat de bilblioteci de genul. Multe situri abordeaza stiluri bazice, extrem de simpliste, dar arunca in fata fonturi clasice sau tot mai extravagante care confera intreaga savoare a websitului. Oricum, un font imbracat intr-o mare de elemente grafice adecvate va avea un efect sporit.

Vrei un website?

Cere o cotatie

Vrei sa discutam?

Contacteaza-ne