icon phone phone_action +(40) 745 270 642 Incepe un proiect

Principii si elemente constitutive de webdesign

line graphic
triangle graphic
Principii si elemente constitutive de webdesign

Procesul de webdesign s-a dezvoltat ca o ramura a artelor plastice. Conceptul de webdesign defineste astazi o adevarata arta de a aranja intr-un mod estetic diferite elemente de aspect si functionalitate.

Un webdesign are ca principiu de baza organizarea intr-un spatiu definit (pagina web, limitata de dimensiunile browserului si a monitorului, de caracteristicile impimate de designer tagului <<body>>) a mai multor elemente, prin imbinarea lor armonioasa, in functie de culori, fonturi, aplicarea de elemente dinamice care sa le puna in valoare, totul in scopul punerii in evidenta a mesajelor care se doresc a fi transmise. Desi designul de tip print se aseamana mult cu cel de tip virtual, in webdesign exista mai multa libertate de exprimare pentru ca limitele sunt variabile, definite de necesitatile userului, dar ramanand totusi la mana creatorului de web.

Daca mediul print-ului este limitat la paleta coloristica a echipamentelor de imprimare, cel de webdesign poate folosi o gama mai larga de tonuri si nuante ale culorilor, realizand jocuri si contraste, creand o lume virtuala mirifica. In fond, toata lumea noastra este o abundenta de culori, tonuri si variatii, multe dintre obiectele ce ne inconjoara fiind descrise in primul rand prin gama coloristica ce li se aplica.

Organizarea elementelor de web design conduce la realizarea unui layout. Se incepe in proiectul cu un layout de baza, adaptat continutului, pe care, ulterior, vor fi pozitionate elementele de detaliu prin respectarea unor reguli de estetica ce vor accentua mesajul sitului, realizandu-se echilibrul atat de mult dorit de dezvoltatorii de situri web intre continut si partea grafica.

In functie de targetul websitului, se vor adauga elementele grafice care, pe principiul “o imagine poate exprima mai mult decat o mie de cuvinte”, vor aduce un plus de valoare artistica, conferind stil si imbracand informatia intr-o forma usor de digerat, de inteles si atractiva pentru userul obisnuit.

Interfata de navigare a unui site este, de asemenea, esentiala pentru utilizator, avand la baza o structura ordonata a paginilor si sectiunilor din respectivul webdesign, dar si oferindu-i acestuia modalitatea de a trece mai usor printre informatiile are nu-i folosesc catre cea pe care o doreste cu adevarat.

Toate aceste elemente, ajutate de o structurare prealabila a sitului, bazata pe ideile designurului si pe discutia deschisa cu clientul, vor duce la un website de succes si eficient, care va atrage vizitatorii doriti si va duce la atingerea scopului de marketing propus. Un site creat intr-o maniera profesionista, echilibrata, are rezultate mult superioare unuia axat mai mult pe functional, dar care nu stie sa puna in valoare informatia si, la extrema cealalta, un site bazat mult pe aspect, dar care nu-si dezvaluie scopul si mesajul care se vrea a fi transmis. De aceea echilibrul si simplitatea estetica sunt reguli definitorii in arta designului web.

Vrei un website?

Cere o cotatie

Vrei sa discutam?

Contacteaza-ne