icon phone +(40) 745 270 642 Incepe un proiect

Principii de web design cu caracter universal

line graphic
triangle graphic
Principii de web design cu caracter universal

Un webdesign care urmareste sa se adreseze cator mai multe categorii de persoane trebuie sa respecte regulile nescrise ale universalitatii. Daca vrem ca un webdesign sa se adreseze mai multor tipologii de utilizatori trebuie sa respectam cateva principii de baza.

Pentru ca  Web 2.0 si siteu-rile sociale au cunoscut o dezvoltare enorma, iar tehnologiile in vesnica dezvoltare permit practicile de web design universal, s-au conturat o serie de principii de baza care, respectate, duc la o mare adresabilitate asupra utilizatorilor de web si asupra vizitatorilor siturilor.

Ca un site sa ramana competitiv in marea masa a World Wide Web-ului, se aplica reguli de baza de webdesign universal. Una dintre ele, utilizarea echitabila, exprima necesitatea ca orice utilizator, cu abilitati mai bune sau mai putin dezvoltate in folosirea unui computer si a tehnologiilor web, cu posibile dizabilitati de ordin psiho-motor sau senzorial, sa aiba posibilitatea sa navigheze pe un site, acesta oferindu-i functionalitati de baza, explicatii si optiuni privind utilizarea unor programe sau periferice (special destinate persoanelor cu dizabilitati) pentru interpretarea materialului informational continut de un website.

Flexibilitatea in utilizarea unui  webdesign de site implica abordarea unei game largi de preferinte individuale si abilitati caracteristice utilizatorului, care pot tine de insasi persoana lui sau de tehnologiile folosite (diferite dimensiuni ale ecranului calculatorului, spre exemplu).

Aplicatiile web si functiile siturilor ar trebui sa fie usor de inteles, indiferent de cunostintele userului sau de experienta anterioara acumulata, incercandu-se depasirea macar partiala a barierelor lingvistice si de aptitudini de cunoastere a utilizarii calculatorului. De exemplu, scurte descrieri ale linkurilor meniului principal de navigare dintr-un webdesign vor face ca vizitatorul sitului sa se orienteze mai usor printre sectiunile acestuia, facandu-l dornic sa gaseasca pe acel site ceea ce cauta.

Informatiile trebuie redate intr-un mod eficient pentru utilizator, intr-un limbaj adecvat, usor de inteles, care sa nu-l faca sa-si piarda rabdarea sau sa simta ca a ajuns intr-un loc gresit.

Se impune, de asemenea, o toleranta pentru greseli, minimizand efectele unor actiuni intamplatoare, nedorite si neintentionate si furnizand ulterior acestora explicatii utile si clare pentru a evita alte eventuale erori.

Daca un site solicita prea multe eforturi de ordin fizic din partea utilizatorului printr-un webdesign ce include fonturi mici, un joc de culori si un contrast nepotrivit, marind stresul asupra ochilor, userul va fi cu siguranta indepartat. E de dorit ca textul sa fie lizibil, concis, usor de urmarit.

Dimensiunile paginii web trebuie sa fie bine definite, butoanele usor de accesat si vizibile, astfel incat navigarea sa fie lejera, cursiva, iar informatia usor de identificat din orice sectiune a sitului. Se recomanda si abordarea unor principii de accesibilitate pentru persoanele cu deficiente pentru care s-au dezvoltat o serie de periferice si aplicatii IT (ex. translatoare ecran-voce), dar care necesita si suportul adecvat din partea dezvoltatorilor de situri web pentru o folosire eficienta.

Vrei un website?

Cere o cotatie

Vrei sa discutam?

Contacteaza-ne