icon phone phone_action +(40) 745 270 642 Incepe un proiect

Reguli de paginare pentru un web design reusit

line graphic
triangle graphic
Reguli de paginare pentru un web design reusit

Continutul aranjat al unui web design face mesajul mai usor de transmis. Un site de succes nu e cel bazat neaparat pe un web design fastuos, complicat, ci cel care ofera userului libertate de miscare si o mare usurinta in navigare.

Acordand o atentie sporita modului in care se va face navigarea, detaliilor de aranjare in pagina a continutului, i se asigura vizitatorului o experienta placuta si mentinerea pemanenta a interesului. Astfel, textul este usor de urmarit, ideile principale sunt evidente, iar mesajul se va transmite eficient, scopul paginii web fiind atins cu succes.

Tehnicile de aranjare in web design includ evidentierea titlurilor, prin fonturi speciale si culoare, organizarea continutului pe liste care prezinta informatia logic, pe categorii, dar si optiuni suplimentare de navigare, aparute in special din sfera blogurilor, care fac trecerea mai usoara intre pagini sau sectiuni ale paginilor, caz des intalnit mai ales la articolele mari.

Procedeele de paginatie au fost amplu implementate in siturile mari, de genul ziarelor si revistelor virtuale, unde urmarirea unui articol de dimensiuni mari s-a dovedit a fi anevoioasa fara o impartire a lui in mai multe subpagini. Cum posesorii de situri isi doresc un numar cat mai mare de vizitatori fideli, s-au cautat diverse solutii, ajungandu-se astfel la o adevarata arta a paginarii, dupa standarde concretizate in urma studiilor in mediul online.

Mai ales in tipul de  specific blogurilor sunt des intalnite optiuni de navigare de genul “anterior”, “urmator”, “sus”, “jos”, ancore de text, pentru a face usoara trecerea cititorului printre articole inspre cel pe care doreste sa il lectureze.

Prin paginatie se asigura, de asemenea, o afisare imbunatatita a rezultatelor unei cautari, o organizare a arhivelor de articole astfel incat gasirea unui subiect vizat sa nu fie anevoioasa. Organizarea continutului dupa aceste reguli nu este o chestiune complicata, dar este de multe ori uitata in favoarea aspectului unui site web, desi acesta se va dovedi inutil daca userul nu gaseste in timp scurt ceea ce cauta intr-un site.

Se recomanda cateva reguli de baza ca: butoanele care indica optiunile de navigare trebuie sa fie mari, evidente, usor de identificat in structura paginii, dar si stilizate pentru a deveni atragatoare pentru utilizator. Nu e necesara sublinierea lor, intrucat scopul este deja evident.

Pagina curenta trebuie evidentiata pentru ca cititorul sa stie exact unde se afla in cadrul articolului, iar linkurile catre pagini trebuie sa se regaseasca la suficienta distanta unele de celelalte pentru a nu duce la erori de navigare. Foarte eficiente sunt linkurile catre paginile anterioare, respectiv catre cele care urmeaza, dar si catre prima si ultima pagina.

Astfel, o serie de reguli simple care vor duce la imbunatatiri evidente in functionalitatea cautarii vor face experienta  utilizatorului mai placuta pe situl web.

Vrei un website?

Cere o cotatie

Vrei sa discutam?

Contacteaza-ne