icon phone phone_action +(40) 745 270 642 Incepe un proiect

Succesul unui webdesign profesionist

line graphic
triangle graphic
Succesul unui webdesign profesionist

Ca in orice activitate, si in webdesign reteta succesului are la baza cateva principii generale. Domeniul webdesign este unul relativ nou in marea arta a desenului si s-a dezvoltat ca urmare a aparitiei si extinderii mediului web.

Termenul de web design defineste o ramura dintr-un domeniu mai mare, cel de design care, la randul sau, se supune legilor artei desenului. Aceasta disciplina s-a dezvoltat odata cu extinderea masiva a Internetului, cu inmultirea rapida a websiturilor. Odata cu acest fenomen s-a concretizat si competitia intre paginile web care, pentru putea fi promovate, au necesitat imbunatatiri de stil si aspect.

Ca “arta” de sine statatoare, domeniul web design  mosteneste o mare parte a principiilor de la alte forme de arta inrudite, dar, datorita mediului in care se dezvolta, are si aspecte si particularitati unice, care i se aplica in numai lui. In principiu, designul de acest tip se ghideaza pe anumite reguli de baza intr-o compozitie, reguli care se reflecta asupra aranjarii obiectelor si, implicit, asupra impactului estetic pe care il creaza. Aceste principii devin instrumentele si metodele prin care obiectele, elementele compozitiei isi gasesc locul in intreg, relationand intre ele, punandu-se in valoare reciproc si dand caracter unitar intregului layout.

Principiile cele mai importante in webdesign sunt: cel al echilibrului – se refera la aranjarea obiectelor in functie de densitatea si impactul lor vizual, in mod simetric cand “greutatea” elementelor este distribuita uniform in jurul unui ax central, vertical sau radial in jurul unui punct de interes; in mod asimetric – densitatea, proportiile si caracteristicile elementelor difera, dar se dispun in asa fel inact sa creeze echilibru in pagina, fara a incarca mai mult o sectiune sau a lasa prea aerisita o alta. Ultimul tip de echilibru creaza o tensiune vizuala mai mare si este tot mai frecvent intalnit in designul modern.

Un alt principiu este cel al ritmicitatii in webdesign, principiu care se manifesta prin repetarea sau alternarea unor elemente la intervale bine stabilite, imprimand sitului senzatia de miscare. Il completeaza regula relationarii scalare intre elemente sau intre un obiect si componentele sale.

Focalizarea privirii in prima instanta se face pe un punct dominant al paginii, punct stabilit in relatie cu celelalte elemente de webdesign, astfel distingandu-se 3 trepte de dominanta ale  obiectelor, conform principiului cu acelasi nume: obiecte dominante, cu greutate vizuala mare, aflate in prim plan, obiecte de importanta secundara si obiecte subordonate. Cele din ultimele doua categorii, desi pot parea mai putin importante, creaza mediul de manifestare al celor dominante, punandu-le in valoare si dand nastere contrastului puternic.

Toate partile vor relationa intre ele dupa principiul unitatii care defineste ansamblul de legaturi care dau nota de tot unitar, indivizibil, complet, realizand o compozitie legata, plina de sens artistic, echilibrata si usor de urmarit.

Vrei un website?

Cere o cotatie

Vrei sa discutam?

Contacteaza-ne