icon phone phone_action +(40) 745 270 642 Incepe un proiect

Trasaturi definitorii ale unui web design bun

line graphic
triangle graphic
Trasaturi definitorii ale unui web design bun

Un web design bun se defineste, din mai multe puncte de vedere, ca unitate intre vizual si functional. Un web design bine gandit va conduce la satisfacerea nevoilor utilizatorului de internet.

Exista doua puncte de vedere importante prin care se determina daca un web design este eficient sau nu: din perspectiva uzabilitatii, care se concentreaza pe funcţionalitate, prezentarea eficienta a materialului informativ; din punct de vedere pur estetic, fiind apreciate valoarea artistica si farmecul vizual al designului. Daca unii dezvoltatori web cad in capcana graficii, mizand numai pe “invelisul” sitului, punand pe locul urmator utilizatorul, altii ajung in extrema opusa si pun accentul pe functionalitate, uitand ca pagina web trebuia sa ramana totusi atractiva vizual. Pentru a maximiza puterea ambelor elemente este esentiala echilibrarea lor.

Un site trebuie sa-si comunice ideile. Daca situl functioneaza exemplar si prezinta informatia concis si frumos, dar arata urat sau nu este adaptat vizitatorului vizat, nu este specific profilului informational pe care il detine, nimeni nu va avea rabdare sa-i cunoasca si partea functionala. Pe de alta parte, o pagina web frumoasa, dar greu de utilizat, in care textul e dificil de scanat in cautarea informatiilor dorite va avea acelasi efect ca si varianta lui neatragatoare.

Cheia e ca elementele si functionalitatea unui design sa conlucreze astfel incat proiectul in sine sa atraga incantare prin aspect si sa atraga prin continut, iar functionalul si esteticul vor incerca mereu sa exprime aceleasi idei si scopuri, cele definite prin insusi profilul sitului.

Un lucru foarte important in dezvoltarea web si pe care se pune tot mai mult accent este diminuarea timpului in care userul trebuie sa scaneze pagina de site in cautarea informatiei dorite, fie ea o sectiune de continut, un link catre o pagina cu profil de interes sau un formular de contact. Prin aspectul visual al site-ului se doreste crearea unei legaturi invizibile subtile si intre utilizator si ceea ce cauta si ii poate oferi situl pe care l-a accesat.

Structura estetica a unui site, fie ea abundenta, plina de elemente colorate, dinamice, sau bazata pe simplitate, trebuie sa puna in evidenta continutul, facand textul lizibil si usor de transmis si sectiunile sitului si ale paginilor usor de identificat si accesat. acest ultim lucru este usor de realizat printr-un modul de navigare bine gandit, clar vizibil pe pagina, cu elementele componente insotite de un titlu descriptiv.

Paginile unui site trebuie sa respecte o singura tema bine definita, astfel incat fiecare sectiune sa fie recunoscuta ca apartinand sitului, sa se integreze perfect si sa exprime o idee comuna, unitara, sa ajute la crearea totului si nu sa il intrerupa. Elementele comune principale se contureaza a fi, aproape mereu, blocurile de identitate vizuala (logo-ul firmei, blogului, etc) si meniul principal de navigare, dispus intr-o sectiune principala a paginii. De asemenea, paleta coloristica este respectata pe fiecare pagina, continand si elemente comune de grafica.

Vrei un website?

Cere o cotatie

Vrei sa discutam?

Contacteaza-ne