icon phone phone_action +(40) 745 270 642 Incepe un proiect

Web design in presa online

line graphic
triangle graphic
Web design  in presa online

Presa online se distinge printr-un stil propriu de web design. Indiferent ca reprezinta versiunea virtuala a unui ziar sau e un ziar exclusiv online, site-urile din categoria presa au un web design caracteristic.

Chiar daca genul de stiri pe care il promoveaza poate fi diferit, strict informational sau de tip can-can, siturile de presa se bazeaza pe o structura comuna, caracterizata in primul rand prin abundenta de informatii pe care incearca sa le expuna inca de pe prima pagina. Modul de prezentare a stirilor e succint, cu titluri care capteaza atentia, foarte bine organizat, cu numeroase bannere si reclame intercalate, care, desi uneori obositoare, in mana unui designer profesionist pot creste valoarea vizuala a sitului. Totul sta intr-o organizare eficienta care pune pe prim plan procesul de transmitere a informatiei.

Se pot distinge trasaturi comune  de web design in paginile de acest tip, pornind de la combinatiile de culori – fundalul este mai mereu alb, cu fonturi de culoare inchisa, amintind de varianta printata a ziarelor, conferind o lizibilitate propice, cu titlurile de multe ori colorate in albastru. Imaginile sunt sugestive, dar nu excesiv dimensionate, astfel incat textul nu va fi pus in umbra.

Structurarea se face pe categorii de stiri, evidentiindu-le pe cele mai noi, cele mai importante, dandu-i cititorului  oportunitatea de a alege inca de pe prima pagina ceea ce i se pare mai interesant de urmarit. De multe ori, aranjarea in pagina se face stil grila (grid-based layout), astfel conferind un caracter oficial si obiectiv site-ului. Pe de alta parte, un ziar tip tabloid va apela la un alt gen de webdesign: culorile intense si  excesive, titlurile si fotografiile foarte mari bombardeaza in prima secunda ochii vizitatorului, mizand pe  impactul vizual de prim –  moment.

Revenind la paginile de presa standard, meniul de navigare este situat aproape exclusv in partea superioara, sub header (care e de cele mai multe ori ocupat de un spatiu publicitar), facilitand accesul la categoriile principale de stiri. Exceptand prima pagina, care abunda in titluri si informatii, celelalte pagini sunt identice ca aspect, singurul element care le diferentiaza fiin insasi stirea.

Pentru ca era socializarii e la apogeu, de cele mai multe ori se inglobeaza in webdesign si sectiuni cu ultimele postari de pe principalele retele de socializare si forumuri, invitand cititorii la discutii libere pe subiectele de actualitate.

O caracteristica functionala foarte importanta, care s-a dovedit de un real succes, este imprumutata din zona bloggingului si constituie zona de comentarii atasata fiecarui articol. Aceasta este de obicei moderata si permite cititorului sa-si exprime conceptiile legate de articolul in cauza.

Se mizeaza, deci, mai mult pe functionalitatea evidenta decat pe un webdesign elaborat, bazat mai mult pe impactul vizual, siturile de presa avand drept scop principal transmiterea informatiei, atat din categoria stiri cat si din cea de publicitate, intr-un mod cat mai obiectiv si mai adaptat cititorului.

Vrei un website?

Cere o cotatie

Vrei sa discutam?

Contacteaza-ne