icon phone phone_action +(40) 745 270 642 Incepe un proiect

Inceputuri si concepte in web design

line graphic
triangle graphic
Inceputuri si concepte in web design

Termenul de web design desemneaza o multitudine de tehnici si metode care duc la crearea unui website. De la aparitia World Wide Web-ului, conceptul de web design a suferit numeroase modificari si imbunatatiri, ducand astazi la o adevarata arta a “construirii” unui site.

Plecand de la scopul initial al Internetului, acela de a constitui un  mijloc de transfer al datelor intre computere care utilizau o linie telefonica, s-a ajuns astazi ca o mare parte din activitatile umane sa se desfasoare online (comert, socializare, informare, traininguri), ceea ce a dus la necesitatea imbunatatirii aspectului, dar si a functionalitatii diverselor situri, in functie de profilul userului caruia i se adreseaza. “Web design” devine astfel un termen generic pentru oricare din actiunile ce duc la crearea unui site web, a interfetei care asigura promovarea mesajului intr-o maniera inteligibila si adaptata utilizatorului vizat.

Aparitia termenului de web design a fost pusa pe seama creatorului WWW, Tim Berners-Lee care, in 1991, a lansat ceea ce numim astazi primul site web, o varianta rudimentara, bazata doar pe text si  grafica limitata, avand unicul scop de a transmite informatie, dar nu si de a delecta ochiul privitorului. HTML-ul, in versiunea lui initiala, permitea doar formatari de baza, fiind considerat strict un limbaj de codare si avand ca limite viteza mica de transmitere a datelor, dar si capacitatile scazute ale browserelor  de a reda efecte vizuale complexe, imagini sau elemente dinamice.

Ulterior, odata cu progresul evident in tehnologiile de  transmitere a datelor, dar si cu dezvoltarea exponentiala a afacerilor online, cu necesitatea imperioasa de advertising si promovare continua, au aparut o serie de tehnici avansate care au transformat fiecare site intr-unul cu web design unic: CSS, Flash, XML, Java Script si altele au facut ca websiturile sa prinda viata, permitand chiar si neinitiatilor sa foloseasca mici aplicatii pentru a adauga interactivitate imaginii lor virtuale.

Ca si completare la XHTML si CSS, in web design  se aduc limbaje ce folosesc baze de date, utile in a conferi dinamism, dar si necesare pentru o mai buna structurare a elementelor in siturile mai complexe: PHP, ASP, Coldfusion. Posibilitatile de creatie sunt practic nelimitate, permitand extinderea si dezvoltarea permanenta a spatiului web, a tehnicilor inovatoare de redare a datelor, din ce in ce mai putin limitate de standardele si formatele impuse de diversele browsere.

Astazi, atentia e atrasa de culori vibrante, imagini impresionante, miscare, de jocuri discrete si elegante de tonuri, fonturi in diferite dimensiuni si asezari, textul devenind expresiv in primul rand prin aspect, apoi prin insasi informatia pe care o vrea transmisa. Diferentele intre tendintele anilor ’90 si cele de acum sunt enorme, cultura web si procedeele de web design suferind o “explozie” de inovatie si creativitate, neasteptata si fara precedent in istoria dezvoltarii tehnologice.

Vrei un website?

Cere o cotatie

Vrei sa discutam?

Contacteaza-ne