icon phone phone_action +(40) 745 270 642 Incepe un proiect

Responsive web design – Infografic

line graphic
triangle graphic
Responsive web design – Infografic

Daca lucrati in mediul online cu siguranta ati auzit de termenul „Responsive web design” si multi dintre voi stiu ce inseamna, insa pentru cei care nu stiu semnificatia termenului si beneficiile aduse de un web design responsive voi face o mica introducere urmata de un infografic detaliat.

Ce inseamna Responsive Web Design?

Conceptul de responsive web design face referire la procesul de design si dezvoltare al unui website astfel incat acesta sa poata fi capabil sa raspunda la actiunile vizitatorului detectand dispozitivul de pe care este vizualizat, cu scopul de a reda cea mai buna experienta posibila pentru o buna navigare. Teoria din spatele unui design responsive presupune utilizarea unor tehnici de codare CSS si HTML dar si de optimizare a imaginilor astfel incat website-ul sa se poata adapta oricarui dispozitiv.

In ziua de azi internetul este accesat prin tot felul de dispozitive: Desktop PC, netbook-uri, telefoane mobile, tablete, console si chiar de pe TV. Nu este convenabil sa facem o versiune a site-ului pentru fiecare din aceste dispozitive, motiv pentru care a luat nastere web design-ul dinamic. Acest tip de design are capacitatea de a se adapta oricarui dispozitiv, indiferent de rezolutia la care este utilizat.

Ca sa intelegeti mai bine va voi da un exemplu:  Acum daca intram pe site-ul verycreative.ro de pe un laptop, acesta va avea aspectul cu care v-ati obisnuit deja, iar daca intrati pe acelasi site, dar de pe un telefon mobil, site-ul va arata diferit(beneficiind deocamdata de o versiune pentru mobil, la care a lucrat colegul nostru Vlad – iar in curand se va apuca si de aspectul „responsive”). Scopul design-ului responsive este de a creea o singura versiune a site-ului, dar care sa se adapteze, astfel incat imaginile si continutul prezent sa se mareasca/micsoreze in functie de dispozitivul folosit, ca la final site-ul sa aiba acelasi aspect indiferent de pe ce gadget il accesam.

In termeni programatoristici, web design-ul responsive presupune in mare partea utilizarea procentelor(%) in locul pixelilor(px).

Pont! Pentru a verifica daca un website este responsive, puteti folosi butonul Restore Down/Maximize din coltul dreapta-sus al browserului dumneavoastra(acele 2 patratele). Daca atunci cand micsorati browserul si site-ul pe care-l vizualizati se micsoreaza(fara a aparea bara de stanga-dreapta in subsol) inseamna ca site-ul beneficiaza de un design responsive.

Un infografic explicativ al importantei designului responsive:

infografic web design dinamic

Desi foarte multe din site-urile existente nu au inca o versiune de mobil, fenomenul „responsive” se raspandeste foarte repede, fiind acum un real trend.

Vrei un website?

Cere o cotatie

Vrei sa discutam?

Contacteaza-ne